Skincare

Îngrijirea buzelor

Cine nu își dorește buze moi, catifelate, fără multă bătaie de cap? Însă de multe ori uităm să le acordăm atenția corespunzătoare, deși ele se numără printre cele mai frumoase părți ale corpului, țin de feminitatea noastră și atrag toate privirile când sunt evidențiate într-un mod deosebit. Și pentru ca acel ruj de culoare roșie să arate extraordinar, trebuie să ne ocupăm cu atenție de îngrijirea buzelor.

De ce trebuie să ne îngrijim buzele?

De ce contează îngrijirea buzelor? Buzele, la fel ca orice altă parte a corpului nostru, au nevoie de atenția ta. Pielea lor este una foarte delicată, subțire și sensibilă și, după cum ai citit și în articolul anterior, se usucă destul de repede. În general, vremea le influențează aspectul. Temperaturile reci, vântul, precipitațiile, dar și căldura excesivă nu fac decât să le deshidrateze. Iar buzele tale se vor crăpa imediat.

Și chiar dacă ai scăpat de vreme capricioasă, să știi că buzele tale îți pot crea în continuare probleme! Spre deosebire de alte zone ale corpului nostru, ele nu se bucură de glandele sebacee care să le asigure protecția și hidratarea, iar melanina care lipsește le face sensibile în fața razelor dăunătoare ale soarelui.

Un alt obicei nociv atât pentru buzele tale, cât și pentru întregul tău organism este fumatul. Nu trebuie să mai menționăm efectele negative care vin la pachet cu țigara, însă ținem să te avertizăm că fumatul duce la îmbătrânirea timpurie a buzelor. Ridurile din jurul lor vor apărea mult mai repede, iar tu nu vrei să îmbătrânești înainte de vreme!

Vestea bună este că poți schimba aceste lucruri. Cu pași mici, dar siguri, cu obiceiuri pe care să le incluzi în rutina ta zilnică, buzele tale își vor recăpăta aspectul sănătos, iar tu vei radia mai mult ca niciodată.

Pași esențiali în îngrijirea corectă a buzelor       

  • Exfoliază buzele măcar o dată pe săptămână. Da, nu numai fața ta are nevoie de exfoliere, ci și buzele. Aici se adună multe celule moarte de care poți scăpa cu ușurință. Dacă nu dispui de un exfoliant din comerț, poți folosi și câteva trucuri de la noi. Cu un simplu prosop rulat și udat cu apă călduță, poți îndepărta de pielea uscată prin mișcări blânde. O periuță de dinți te poate ajuta în același mod dacă acționezi cu atenție și îndepărtazi aceste celule nedorite. Un exfoliant natural alcătuit din miere cu puțin ulei sau chiar zațul de la cafea îți pot salva timp pentru că ingredientele le găsești în bucătăria proprie.
  • Hidratarea este unul dintre cei mai importanți pași. Știm, mereu auzi acest lucru, însă apa chiar face minuni pentru organismul tău. Iar buzele au nevoie de această hidratare din surse externe, așa că o cantitate corectă de apă le poate păstra moi și fine. Totodată, alege un balsam de buze pe care să îl porți mereu cu tine pentru a le reîmprospăta ori de câte ori simți nevoia. Uită-te după acele produse care conțin ingrediente precum unt de shea, unt de cacao, vitamina A sau chiar vaselină.
  • Și că tot vorbim de hidratare, te atenționăm că metoda populară de a ne umezi buzele cu salivă nu este una tocmai benefică pentru ele. Acest lucru nu va face decât să le hidrateze pe moment ca mai apoi acestea să fie mai predispuse la uscare așa că evită faci acest lucru.
  • Dacă vremea de afară nu este prielnică și noi trebuie să o înfruntăm, îți recomandăm să te înarmezi cu balsamul de buze protector. Aplică-l înainte de a ieși din casă.
  • Pentru zilele petrecute la plajă, dar și pentru cele călduroase, protejează-le de razele periculoase ale soarelui cu ajutorul unui balsam de buze sau cremă cu factor de protecție solară. Dacă vrei să aplici și puțină culoare pe buze în acea zi, folosește mai întâi balsamul, iar apoi rujul.
  • Buzele crăpate vor fi imediat vindecate după aplicarea unei cantități mici de miere de albine. Poți face acest lucru și când ești răcit și buzele au de suferit. Un alt ingredient natural și aflat la îndemâna ta este aloe vera. Știi deja că are capacități de vindecare. Iar buzele uscate, crăpate și chiar cele care prezintă răni se vindecă ușor și repede cu un astfel de gel.
  • Consumă alimente care să conțină vitamine, în special A, B și E! Nu o singură dată ni s-a demonstrat că ne putem ajuta corpul prin ceea ce mâncăm. Iar buzele sănătoase și catifelate se întrețin și ele cu alimentele potrivite. Amintim de fructele precum piersici și pepene, legume precum avocado, morcovi și spanac, dar nu trebuie să uităm nici de ton, lapte și unt de arahide.
  • Atenție la pasta de dinți pe care o folosești; unele ingrediente usucă foarte tare buzele și zona din jurul lor. De exemplu, fluorul din pasta de dinți, dar și apa de gură care conține alcool ar trebui evitate. Dacă, însă, le folosești la recomandarea medicului stomatolog, aplică imediat după periaj o cremă sau un balsam de buze hidratant.
  • Respiră pe nas, nu pe gură, mai ales când ești afară. Fie că te deplasezi prin oraș, fie că faci sport, acest obicei poate să producă și el uscarea buzelor tale, mai ales în sezonul rece sau cel schimbător, precum cel de acum.
  • Nu-ți mușca buzele, mai ales atunci când le simți uscate. Nu este o soluție pentru îndepărtarea celulelor moarte; în plus, provoacă durere și îți lasă un aspect neplăcut.
  • Înainte de culcare, noaptea, aplică un strat generos de balsam de buze. Noaptea, pielea noastră se regenerează. Însă buzele sunt mai predispuse la uscare pentru că multe dintre noi obișnuiesc să doarmă cu gura deschisă. Așadar, asigură-te că le pregătești și pe ele de somn, oferindu-le o îngrijire corespunzătoare.

Și pentru că nu doar îngrijirea buzelor contează, îți recomandăm să ai grijă de întregul tău ten. Exfoliază-l, hidratează-l frecvent și corespunzător și nu uita să alegi o mască de față potrivită nevoilor tenului tău. Vei găsi pe site-ul nostru o gamă variată de astfel de produse care sunt gata să îți ajute tenul să fie mai luminos, mai ferm, mai hidratat sau revitalizat. Noi îți punem la dispoziție o gamă variată de măști din care poți alege. Până data viitoare, ten și buze sănătoase îți dorim!

Te-ar mai putea interesa și...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *