Skincare

Arsuri solare: cum le tratăm?

Vremea aceasta călduroasă este o adevărată provocare, nu-i așa? După o perioadă în care norii au pus stăpânire pe cer, am primit în sfârșit, în dar, vremea însorită și plină de viață. Si nu ne plângem. În fond, vara este cel mai minunat anotimp când te poți distra și îți poți afișa pielea bronzată uniform. Însă dacă te-ai decis să faci plajă, dar ai uitat noțiunea timpului și te-ai ales cu o piele cam roșie și dureroasă, sună ca și cum ai fi suferit arsuri solare. În funcție de gravitatea lor, acestea pot fi tratate urmând câțiva pași esențiali.

Dacă suferi de arsuri solare pe ten, nu-ți face griji! Nu suntem aici să te certăm. Pielea ta cu siguranță s-a săturat de asta și acum nu vei mai uita niciodată să folosești SPF din abundență, nu? Arsurile solare nu numai că sunt foarte dureroase în zilele de după expunere, dar pot provoca leziuni pe termen lung ale pielii. Pot, de asemenea să cauzeze îmbătrânirea prematură a pielii și chiar îți pot crește riscul de cancer de piele. Deci este întotdeauna recomandat să utilizezi o cremă de protecție solară 50+ și să nu te expui mult la soare.

Arsurile provocate de soare nu sunt o glumă. Din păcate, nu avem o vrajă magică pentru a inversa ceea ce s-a întâmplat deja, dar există o serie de moduri de a-ți calma și hrăni pielea deteriorată. Trebuie să conștientizezi că soarele poate fi un dușman periculos dacă nu ești atentă. Însă, de multe ori, fără să vrei te poți alege cu o arsură unde nu te așteptai. Așadar, să descoperim împreună metode eficiente de a le trata.

Diminuează inflamația cu un antiinflamator

În primele ore după ce simți că te-a ars soarele, corpul tău încearcă să răspundă la acea traumă externă prin creșterea fluxului de sânge în acea zonă. Din acest motiv, pielea devine foarte roșie. Odată cu creșterea fluxului de sânge, se produce o creștere a inflamației în acea zonă. De aceea, un remediu bun este să iei aspirină sau ibuprofen pentru a ușura inflamația și a reduce durerea.

Nu te spăla cu produse de curățare dure!

După o zi lungă petrecută la soare, primul lucru pe care vrei să-l faci este să te speli. Cu toate acestea, ar trebui să te gândești de două ori înainte de a folosi săpun sau gel de duș. Dacă te scufunzi într-o baie cu bule și te speli cu săpun nu faci altceva decât să usuci și să îți iriți și mai tare pielea arsă de soare. O baie cu apă la temperatură scăzută este o opțiune mai bună. Însă ai grijă să nu fie o extremă, ci caută să o potrivești, astfel încât să fie cuprinsă între cald și rece.

Dacă trebuie să folosești gel de duș sau săpun în timp ce te speli, achiziționează un produs blând. Alege produse care calmează pielea iritată și restaurează funcția de barieră a acesteia. Masează cu mișcări ușoare și clătește cu atenție. În general, reziduurile de gel rămase pot fi uscate, ceea ce te va face să îți simți mult mai accentuat arsurile solare.

Preferi băile în cadă? Ce zici de o baie de ovăz?

Pe cât de ciudat ar suna la prima citire, un alt remediu împotriva arsurilor solare este să adăugi fulgi de ovăz în baie. Numeroase studii realizate de către dermatologi ilustrează că fulgii de ovăz ajută la reducerea inflamației și la reducerea mâncărimilor. Poți prepara pur și simplu ovăz în robotul de bucătărie și ulterior să îl adaugi în cadă. Amestecă fulgii de ovăz cu apă la temperatură scăzută și stai în cadă aproximativ 15-20 de minute. După aceea, tamponează ușor pielea cu un prosop curat. Frecarea pielii nu va face decât să o irite și mai mult.

Pune-ți comprese reci pe pielea afectată

Pielea arsă de soare cere neapărat ceva rece, dar asigură-te că știi ce să alegi. Poți începe prin a înfășura un cub de gheață într-o cârpă umedă pe care o așezi peste arsură. Acest lucru îți va absorbi o parte din căldura din piele, reducând inflamația. Repetă acest proces la fiecare câteva minute pe măsură ce bucata de material se încălzește. Aplică-ți compresa de mai multe ori pe zi timp de 10 până la 15 minute. Atenție! Nu trebuie să pui gheața direct pe piele!

Nu pune iaurt pe pielea arsă!

Putem afirma un lucru care va fi valabil întotdeauna, indiferent de circumstanțe. Infiderent de informațiile din diverse surse, ingredientele din cămară nu sunt pentru piele. Acestea trebuie să rămână în bucătărie. Așadar, este o greșeală să apelezi la remedii naturale doar pentru ca internetul încurajează acest lucru. Nu uita că multe dintre informațiile găsite sunt eronate și din cauza globalizării, acestea se răspândesc cu repeziciune, chiar dacă nu sunt mereu corecte. Deci nu pune iaurt pe arsuri solare. Este un simplu mit care nu te ajută să vindeci rănile, ci din contră, are efect deshidratant.

Hidratează zonele arse

După ce ai clătit zona, aplică o cremă sau o loțiune hidratantă. Acesta este un pas important peste care nu trebuie să sari. Cu toate acestea, evită să aplici pe arsură orice cremă ai la îndemână deoarece îți poți agrava rănile produse de soare. Produsele care conțin parfum, parabeni și uleiuri esențiale sunt excluse! De asemenea, evită și cremele care conțin petrol (cum ar fi vaselina), întrucât acestea mențin căldura în piele.

Apelează cu încredere la aloe vera

Aloe vera este un remediu ideal pentru arsuri solare. Dacă ai o plantă de aloe în casă, pur și simplu rupe o frunză și aplică sucul pe arsură. Gelul de aloe vera organic este eficient pentru piele, datorită efectului ei răcoritor si revigorant. Dacă îți dorești să afli care sunt proprietățile și riscurile folosirii gelului hidratant de aloe vera, am dezbătut câteva aspecte importante în acest articol.

Nu îți decoji pielea de pe bășicile provocate de soare!

Bășicile sunt un semn de deteriorare severă și trebuie tratate cu grijă. Pentru a scurge lichidul din bășicile provocate de soare, mai întâi, sterilizează un ac ținându-l deasupra focului. Apoi, găurește marginea bășicii și apasă ușor pe partea de sus pentru a lăsa fluidul să iasă. Ține minte să nu îți decojești pielea superioară, întrucât există pericolul de infecție. De asemenea, este important să consulți de urgență dermatologul dacă bășicile prezintă semne de infecție, precum umflarea excesivă sau puroiul.

Deși remediile pentru arsuri solare prezentate mai sus sunt de ajutor, este extrem de important să nu faci aceeași greșeală de două ori. Arsurile se vindecă complet, în general, între 3 și 6 luni. În această perioadă pielea se străduiește să revină la normal. Așadar, pielea nou expusă este mai sensibilă ca niciodată, ceea ce înseamnă că soarele te va arde mult mai ușor decât înainte, dacă nu ești atentă. SPF-ul, cremele hidratante și purtarea hainelor corespunzătoare sunt absolut necesare, mai ales în perioada verii. Iar pentru răsfăț desăvârșit și protecție maximă de după plajă, poți să aplici o mască hidratantă potrivită pentru orice tip de ten. Așa vei trece cu bine peste vara fierbinte!

Pe data viitoare!

Te-ar mai putea interesa și...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *