Măști naturale? Probabil fiecare dintre noi a încercat măcar o dată să își facă o mască cu ingrediente din frigider sau cămară. Pentru că o mască 100% naturală „sigur” este mult mai bună pentru ten. În realitate, însă, lucrurile stau diferit și veți vedea de ce spun asta.
De ce măștile naturale au (re)devenit la modă
Ideea de măști naturale nu a apărut nici ieri, nici alaltăieri, nici săptămâna trecută. De fapt, de la măștile naturale au pornit măștile faciale pe care le știm azi. În trecut, femeile foloseau ingrediente naturale (miere, albuș de ou, uleiuri) pe care le aplicau pe ten. Ulterior, aceste măști au evoluat până la forma pe care o vedem astăzi în comerț.
În prezent sunt mulți nostalgici care cred că varianta inițială a măștilor e mai bună pentru că e naturală. În realitate, măștile au evoluat către o variantă îmbunătățită. Așa că, într-adevăr, înainte se foloseau aceste măști naturale, dar asta și pentru că nu existau alternative mai bune. Știu că este la modă ideea de produse cosmetice 100% naturale. Totuși, dacă chiar vrem rezultate, ar trebui să știm că produsele mai au nevoie și de alte ingrediente.
Măști naturale sau măști din comerț?
Știu că măștile naturale, preparate acasă, pot părea mult mai de încredere. Însă asta nu ne garantează că vom și avea efectele dorite. Diferența dintre o mască făcută acasă, cu ingrediente din frigider, și una cumpărată este că, de cele mai multe ori, cea cumpărată are o compoziție stabilă și este făcută în așa fel încât să aducă tenului beneficii reale.
Măștile din comerț nu conțin numai ingredientele pe care le folosim noi când facem o mască. Adică albuș de ou, miere, zaț de cafea sau ce mai adăugăm. Ele pot conține și acid hialuronic, glicerină, alantoina, acizi, etc. Ideea acestor activi adăugați în măștile din comerț este de a ajuta ingredientele să fie mai bine absorbite și, totodată, să aducă beneficii multiple tenului.
Mai mult decât atât, bucătăria noastră sigur nu este un laborator chimic. Așadar, noi nu vom reuși niciodată să facem acasă o mască a cărei ingrediente să pătrundă și în țesuturile mai adânci ale pielii. Astfel, ingredientele folosite de noi rămân la suprafața pielii, creând un efect de foarte scurtă durată. Pe de altă parte, măștile gata preparate pot pătrunde în profunzimea pielii. În felul acesta, tenul se poate bucura de beneficii vizibile.
De ce să nu ne punem ingredientele din cămară pe față
Așa cum am spus deja, noi (cel mai probabil) nu avem un laborator acasă. Deci nu urmăm o formulă specifică pentru a obține măștile. Așa că ingredientele folosite pentru a face măștile naturale nu ajung să intre în profunzimea pielii. Concentrația lor moleculară nu este suficient de mică pentru a trece de suprafața tenului. Așadar, tot ce obținem este o senzație de scurtă durată de strângere a porilor sau de hidratare. În realitate, efectele acestor măști „naturale” sunt minime.
În plus, din cauză că nu cunoaștem proprietățile anumitor ingrediente, putem avea chiar efecte adverse. Ne putem irita tenul sau putem dezvolta anumite sensibilități. De aceea, cel mai bine este să avem grijă la ceea ce alegem să aplicăm pe tenul nostru. Pentru că de cele mai multe ori putem crede că facem un bine, când de fapt facem mai mult rău.
Alternative la măștile preparate acasă
Măștile coreene sunt o variantă foarte sigură atunci când vrem să aplicăm totuși o mască pe față. Aceste măști sunt destinate tuturor tipurilor de ten și au o gamă largă de ingrediente. În cazul lor, important este să alegem ceea ce ni se potrivește. Acum să vedem ce alternative ne oferă aceste măști pentru ingredientele pe care le foloseam din cămară sau frigider:
Pentru măștile cu miere vom vedea că există diverse tipuri de măști cu acest ingredient. De exemplu, masca facială din hidrogel cu miere de manuka de la Nature Republic. Această mască, datorită compoziției sale, hidratează și hrănește tenul, îi oferă luminozitate și echilibrează pH-ul pielii. Dacă doar aplicăm miere din borcan pe ten, aceasta va rămâne la suprafață și pielea noastră nu se va bucura de toate proprietățile oferite de acest ingredient.
În ceea ce privește măștile din albuș de ou, cele de la Too Cool for School sunt alternativa perfectă. Sunt trei tipuri de măști (pentru fermitate, hidratare și reducerea porilor). Spre deosebire de simplul albuș aplicat pe față, acestea conțin și alte ingrediente care le potențează beneficiile.
Măștile cu aloe sunt și ele cunoscute pentru beneficiile pe care le oferă. În acest caz veți vedea că fiecare brand are cel puțin o mască cu aloe. Și cu siguranță veți vedea că efectele acestor măști vor fi mai vizibile decât atunci când aplicăm pur și simplu aloe pe față. În plus, aceste măști nu lasă fața lipicioasă.
De ce avem impresia că măștile naturale sunt mai bune
Faptul că recent din ce în ce mai mulți oameni își doresc să fie prietenoși cu mediul a împins oamenii către tendința de a folosi tot ce este cât mai natural. Și într-adevăr, în cazul unui ten fără probleme, nici nu e nevoie de mai mult. Adică dacă tenul nostru arată bine în general, nu contează că folosim o mască fără efect. Tenul tot bine va arăta.
Totodată, aceste măști naturale oferă, totuși, tenului un efect de scurtă durată. De cele mai multe este vorba de senzația de strângere sau uscare a feței. Iar multe persoane asociază această senzație cu tratarea coșurilor sau reducerea porilor. În realitate, faptul că ne uscăm fața nu ne ajută pre mult. Din contră. Poate duce chiar la creșterea producției de sebum și a coșurilor.
După cum spuneam și într-un articol anterior, tenul are nevoie și de hidratare. Iar măștile făcute în casă nu hidratează decât superficial. În plus, ele nu rezolvă cu adevărat nicio problemă reală a tenului și nici nu o ameliorează. De aceea, dacă avem un ten cu probleme, este bine să ne îndreptăm atenția către produse care nu sunt 100% naturale. Altfel, riscăm să nu rezolvăm nimic, sau, mai rău, să înrăutățim situația.