Skincare

Despre SPF și modul corect de aplicare

Protecția solară este recunoscută de experți ca fiind un factor indispensabil în îngrijirea pielii. Cu o capacitate uimitoare de a reduce riscul de cancer de piele, arsuri solare, și îmbătrânire prematură, SPF-ul este aliatul principal pentru toate tipurile de ten. A te da zilnic pare complicat și enervant. Însă, dacă urmezi corect pașii, îți va intra, cu siguranță, în ritm.

Mai mult ca sigur, în copilăria multora a lipsit SPF-ul aplicat în fiecare zi. Toți eram obișnuiți să îl folosim la mare, când petreceam mult timp în bătaia soarelui. Fiindcă ne refeream la ea ca fiind “cremă de soare” sau “cremă de plajă”, credeam că e suficient să o folosim doar atunci. Și chiar și așa, de multe ori era aplicată greșit, lăsând expuse porțiuni semnificative din piele. Nu ne gândeam că e necesar, oricum. În fond, ne doream să fim bronzați, ca prietenii să știe că am avut o vacanță frumoasă.

Dar expunerea fără protecție la soare poate conduce la diverse afecțiuni. Iar când eram mici nu știam acest lucru. Nu era nimeni vinovat, firește, căci altele erau acele vremuri. Acum, însă, ne confruntăm cu o gaură semnificativă în stratul de ozon, ceea ce ne pune mai mult în pericol. Așadar, riscul de a dezvolta diferite forme de cancer de piele a crescut și el. Iar pe lângă acesta, pielea neprotejată se luptă constant cu arsuri solare dureroase, deshidratare, hiperpigmentare (aici link catre articolul cu hiperpigmentare) și îmbătrânire prematură.

Întrucât îngrijirea corectă a pielii e destul de complicată, ne-am decis ca în acest articol să abordăm modurile corespunzătoare de a aplica și a reaplica SPF-ul. Dacă îți dorești protecție desăvârșită împotriva soarelui, este absolut necesar să respecți pașii de mai jos.

Care este cantitatea corectă de SPF?

Important, atunci când îți aplici protecția solară. este să nu te limitezi la o cantitate mică de produs. Gândește-te că nu e conceput ca oricare altă cremă spornică. Astfel că, nu e indicat să te dai cu el puțin pentru a salva cât mai mult din compoziție. Multe persoane se gândesc așa, ca să nu facă risipă și să îl folosească mai multe luni.

Conform dermatologilor și, implicit, a studiilor recente realizate de instituțiile autorizate, cantitatea necesară de produs este de 1,25 ml pentru ten. Însă, firește, nu doar chipul trebuie protejat. Pentru corp, e nevoie de aproximativ 30 ml. Dintre acestea, 10 ml trebuie alocați pentru brațe, 10 ml pentru picioare și ceilalți 10 ml sunt destinați trunchiului.

La câte ore se reaplică protecția solară?

  • E nevoie să reaplic SPF de mai multe ori?
  • Dacă am folosit deja o cantitate generoasă mai trebuie să reaplic?
  • Atunci când nu ies din casă, trebuie să mă mai dau cu SPF?
  • Dacă l-am aplicat de dimineață, sunt protejată până seara?

Acestea sunt o parte dintre cele mai întâlnite întrebări. Când ne referim la protecția solară, spunem practic că ne apărăm de lumina naturală. Iar aceasta nu are legătură cu cât timp din zi trece. Astfel că, dacă ai aplicat SPF în cantitate suficientă dimineața, acesta o să îți mai ofere puțină protecție și când ți-ai încheiat ziua. Dar cu toate acestea, este necesar să îl reaplici la 2-3 ore, nu să îl abandonezi pe ten fără să îl reîmprospătezi.

Cât te protejată ești în casă?

Dacă biroul tău se află lângă fereastră, ești expusă mai mult. Mai ales dacă aceasta nu are filtre de protecție UVA și UVB. Așadar, chiar dacă nu ieși afară, tot trebuie să te protejezi. Ba chiar, este necesar să-ți aplici produsul imediat ce îți începi ziua și să îl reaplici la câteva ore. De asemenea, poți să iei câteva măsuri legate de pătrunderea razelor solare în cameră. Spre exemplu, poți fie să adaugi filtru de protecție UV ferestrei (dacă nu are), fie să îți achiziționezi o draperie care să blocheze soarele puternic.

Dar afară?

Dacă schimbăm mediul și este necesar să petrecem mai mult timp afară, în soare, recomandările spun că SPF-ul trebuie reaplicat mai des. De ce? Pentru că afară avem contact direct cu razele soarelui și pentru că transpirăm, ceea ce înseamnă că o parte din stratul de SPF se pierde. Astfel, reaplicarea la fiecare câteva ore este obligatorie pentru a beneficia de protecție maximă.

Dacă ești pasionată de sport în aer liber, trebuie să îl reaplici indiferent de factorul de protecție ilustrat pe ambalaj. Și că tot ne referim la indicații, trebuie să acorzi mare atenție la regulile de aplicare prezente pe eticheta produsului. Pe anumite produse sunt specificate 2 feluri de rezistență la apă: rezistent sau foarte rezistent.

În cazul primei informații, dacă menționează că este rezistent la apă, înseamnă că beneficiezi de 40 de minute de protecție dacă transpiri. Dacă specifică faptul că este foarte rezistent la apă, atunci ești protejată de razele soarelui timp de 80 minute, chiar dacă transpiri sau ești în apă. Bineînțeles, de îndată ce ai luat contact cu mediul umed, trebuie să reaplici SPF-ul pentru a-ți restructura bariera protectivă.

Cum se aplică machiajul peste protecția solară?

Începem prin a-ți recomanda să nu folosești machiaj peste SPF. Nu pentru că nu se poate, ci pentru că îți încarci tenul fără folos. Dacă totuși îți dorești acest lucru, sau împrejurările necesită, optează pentru produse light. De asemenea, alege-le doar pe cele care conțin protecție solară. Astfel nu vei diminua efectul SPF-ului.

Înainte să aplici fondul de ten, așteaptă 5 minute, pentru a lăsa timp protecției solare să se fixeze. Ulterior, aplică-l cu degetele curate, folosind mișcări de tamponare. Evită burețeii de machiaj, întrucât aceștia reprezintă mediul perfect pentru germeni, indiferent de cât i-ai fi curățat. Totodată, ai grijă ca mișcările să nu fie dure. Apasă cât mai delicat pentru a evita să ștergi factorul de protecție solară.

Concluzii

Pentru că menționam și la început despre necesitatea protecției zilnice din cauza schimbărilor climatice, îți reamintim cât de important este să ai grijă, per total, de pielea ta. Nu doar factorul de protecție îți va asigura un ten sănătos. SPF-ul și hidratarea corespunzătoare sunt prieteni la cataramă, așadar este important să nu uiți de niciunul dintre ele! Astfel, pentru o piele tânără și fără riduri, îți recomandăm să folosești creme hidratante, SPF din abundență, dar și măști de față săptămânal. Aruncă o privire pe site-ul nostru și alege din gama variată de produse destinate unui ten divin.

Te-ar mai putea interesa și...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *