Istoria măștilor faciale
Istoria măștilor faciale a început înainte să apară măștile coreene, acum mai bine de 5000 de ani în India, când oamenii foloseau diverse amestecuri de plante și uleiuri, pe care le aplicau pe față. Ulterior, Cleopatra, recunoscută pentru frumusețea ei, a fost cea care a inventat și folosit măștile cu nămol din Marea Moartă pentru a-și hidrata și hrăni tenul. De asemenea, se spune că tot ea era cea care folosea albușuri de ou pentru a reda fermitatea tenului.
Yang Guifei din dinastia Tang (China) a fost și ea una dintre personalitățile istorice care au transformat măștile faciale într-o modă. Despre ea se spune că își făcea măștile dintr-un amestec de perle, flori, ierburi și pudră de rădăcină de lotus. Astfel, obținea o mască ce oferea luminozitate și strălucire tenului. Pentru femeile din acea parte a lumii un ten cât mai alb și luminos era considerat un simbol al frumuseții. Așadar, acest tip de mască a devenit rapid foarte populară în rândul femeilor.
În Roma Antică era folosită pe post de mască facială o combinație de ingrediente exotice. În secolele XVI-XVII Maria Antoaneta a îmbunătățit rețeta măștilor din albuș de ou, adăugând lămâie sau miere. Prin urmare, pe lângă hidratare, tenul se bucura și de un plus de fermitate și strălucire.
Măștile tip șervețel
Măștile tip șervețel au fost descoperite abia în 1857 de către femeile din Paris. Totuși, la vremea aceea nu semănau deloc cu ceea ce numim noi astăzi măști tip șervețel. De ce spun asta? Ei bine, deoarece inițial aceste măști erau de fapt felii de carne de vită pe care femeile le puneau pe față pentru a reduce semnele îmbătrânirii. Abia mai târziu au apărut și măștile faciale așa cum le cunoaștem noi astăzi. Ele erau realizate dintr-un material decupat pe forma feței și îmbibat cu substanțe hidratante, vitamine și uleiuri.
În prezent măștile coreene sunt cele mai cunoscute de pe piață, iar popularitatea lor se datorează și faptului că au efecte vizibile asupra tenului într-un timp foarte scurt. Aceste măști realizate fie din bumbac, hidrogel sau bioceluloză sunt îmbibate în diverse seruri și conțin ingrediente specifice diferitelor nevoi ale tenului. Astfel, indiferent de tipul de ten pe care îl aveți, veți găsi cu siguranță o mască potrivită nevoilor voastre. Faptul că măștile faciale coreene cuprind o gamă atât de largă de ingrediente (aloe, ceai verde, miere, mușețel, colagen, acid hialuronic, vitamina C) ne oferă nouă posibilitatea de a testa cât mai mult. În felul acesta putem găsi nu doar o mască potrivită tenului nostru, ci mai multe. În articolele viitoare voi vorbi despre beneficiile anumitor ingrediente care se găsesc în aceste măști asupra tenului.
Beneficiile măștilor coreene
Acum poate vă întrebați ce au în plus măștile coreene față de măștile deja cunoscute din argilă sau alte ingrediente. Sau poate vă întrebați de ce ar trebui introduse aceste măști în rutina de îngrijire a tenului. Pentru că știu, uneori un cleanser, un ser și o cremă pot părea suficiente.
În primul rând, măștile tip șervețel formează o barieră care împiedică ingredientele să se evapore. Această barieră este cea care ajută ingredientele să pătrundă mai bine în piele. În plus, ele, spre deosebire de alte produse, reușesc să ofere tenului mai multă hidratare. De exemplu, serumurile și cremele nu mențin decât o mică parte din umiditate în piele, restul evaporându-se. Măștile coreene, însă, nu permit apei și substanțelor să se evapore. Dimpotrivă, ele reușesc să îndrepte apa și celelalte substanțe către ten. Astfel, tenul se bucură de beneficiile tuturor ingredientelor din măștile coreene.
În al doilea rând, măștile tip șervețel nu usucă tenul. Spre deosebire de măștile din argilă, de exemplu, ele îl păstrează hidratat pentru o perioadă lungă de timp. Chiar și măștile dedicate reducerii excesului de sebum sau acneii nu usucă tenul. Aceste măști reușesc să reducă excesul de sebum, lăsând totuși tenul hidratat și neted. De cealaltă parte, măștile din argilă se usucă pe ten și, ulterior, lasă senzația de „strângere” a feței. Asta nu se întâmplă și în cazul măștilor coreene, care nu doar că mențin tenul hidratat, dar nici nu se usucă pe ten. Dimpotrivă. Rămân umede chiar și după folosire.
De ce hidratarea e importantă
Știu că uneori, mai ales dacă aveți tenul mixt cu tendințe de îngrășare sau chiar gras, aveți impresia că produsele care usucă tenul sunt cele mai potrivite pentru voi. Probabil vă gândiți că dacă uscați tenul excesul de sebum va dispărea, însă nu asta este soluția. Din contră. Atât tenul uscat, cât și tenul mixt și cel gras au nevoie de hidratare, iar în cazul tenului mixt și a celui gras, prin uscare, nu faceți decât să sporiți excesul de sebum, nu să îl reduceți. Tenul nu trebuie uscat, ci hidratat și tratat corespunzător, conform nevoilor sale. Prin uscare pielea nu va face altceva decât să producă și mai mult sebum pentru a compensa lipsa acestuia. Asta pentru că sebumul trebuie oricum să existe într-o anumită măsură. De aceea măștile coreene sunt mai benefice pentru că ele, în funcție de ingrediente, tratează problemele tenului, fără să îl usuce.
Ce nu fac măștile coreene
Acum poate vă gândiți că măștile coreene pot rezolva orice problemă a tenului vostru. Din păcate, au și măștile acestea limitele lor. Așa că acum veți afla ce nu fac măștile coreene și ce așteptări ar trebui să aveți de la ele.
Bineînțeles că măștile coreene nu fac minuni și nici nu ar trebui să ne așteptăm să facă minuni. Însă, împreună cu o rutină de îngrijire corectă a tenului, aceste măști, folosite o dată sau de două ori pe săptămână, pot fi foarte benefice. Scopul lor nu este să înlocuiască vreun alt produs din rutina de îngrijire. Din contră, ele ar trebui să completeze rutina pentru un plus de hidratare, calmare, luminozitate. În plus, pe lângă efectele benefice pe care le aduc tenului, aceste măști vă oferă și vouă câteva minute de răsfăț chiar la voi acasă.
În cazul în care vă întrebați unde puteți găsi astfel de măști, vă voi arăta de unde le cumpăr eu. Pe Five Glam găsiți numeroase măști potrivite pentru diverse nevoi ale tenului de la Nature Republic și the Saem. Preferatele mele sunt cele din hidrogel. Aruncați și voi o privire acolo și alegeți ce credeți că vi se potrivește mai bine. Sigur nu veți fi dezamăgite!