Ingrediente

De ce să adaugi produse cu vitamina C în rutina ta de skincare?

Într-un articol anterior spuneam că voi vorbi și despre anumite ingrediente care se regăsesc în produsele cosmetice și efectele pe care acestea le au asupra tenului nostru. Așa că astăzi am ales să vă prezint importanța pe care o joacă anumite produse cu vitamina C în îngrijirea tenului.

Vitaminele sunt un nutrient indispensabil pentru menținerea funcțiilor normale ale corpului uman. Deși nevoia organismului de vitamine este minimă, efectul lor este excelent. Atunci când aportul de vitamine în organism este insuficient, atât metabolismul cât și pielea noastră poate avea de suferit. Vitaminele se împart în două categorii: cele solubile în grăsimi (vitaminele A, D, E, K, etc.) și cele solubile în apă (vitaminele B, C, etc.). Aceste vitamine au însă și efecte unice în ceea ce privește frumusețea și îngrijirea pielii.

Fructe care conțin vitamina C

Vitamina C și proprietățile sale

Vitamina C este recunoscută pentru faptul că întărește sistemul imunitar. De aceea este recomandată și folosită de cele mai multe ori în sezonul rece. Însă proprietățile sale nu se limitează doar la a ne proteja sistemul imunitar. Utilizată ca ingredient în anumite produse cosmetice, aceasta are numeroase beneficii și asupra pielii noastre.

Printre principalele funcții ale vitaminei C se numără faptul că descompune melanina în piele. Melanina este denumirea folosită pentru un grup de pigmenți naturali care se regăsesc în organism. Astfel, ea este cea care se ocupă cu pigmentarea pielii. Iar ceea ce face vitamina C este să prevină hiperpigmentarea, oferind tenului un aspect luminos.

Totodată, ea stimulează producția de colagen. În felul acesta, redă tenului fermitatea și elasticitatea de care are nevoie. Mai mult decât atât, ajută chiar la estomparea liniilor fine și la prevenția ridurilor.

Tot vitamina C este cea care protejează tenul împotriva efectelor soarelui. Datorită antioxidanților din această vitamină, celulele pielii sunt protejate împotriva radicalilor liberi. Așadar, motivele pentru care ar trebui să introduci vitamina C în rutina ta de îngrijire sunt multiple.

Unde găsim vitamina C

Probabil știi deja că vitamina C se găsește în multe fructe precum portocale, lămâi, kiwi, dar asta nu înseamnă că ne aplicăm aceste fructe pe față. Putem consuma fructele pentru a crește aportul de vitamina C din organism. Când vine vorba însă de rutina de skincare, ar trebui să ne îndreptăm către produse cu formule stabile care să conțină vitamina C.

În sensul acesta, vei observa că există deja pe piață multe produse cu vitamina C. Vorbim aici de creme, serumuri, măști faciale. Concentrația de vitamina C diferă de la un produs la altul, însă depinde de preferințele și nevoile tale. Vei găsi concentrații de vitamina C de la 5% până la 79% (sau poate chiar mai mult).

Produse cu vitamina C se găsesc aproape în toate farmaciile sau magazinele cu produse cosmetice. În ceea ce privește măștile cu vitamina C, preferata noastra este cea de pe Five Glam. O poți testa și tu să ne spui părerea ta.

Masca cu vitamina C

La ce să fim atenți când folosim produse cu vitamina C

Vitamina C, ca orice alt ingredient, are și ea contraindicațiile sale. De aceea este important ca înainte să încerci un produs cu vitamina C să știi dacă nu cumva ești alergic. Dacă nu știi încă, poți testa produsul respectiv câteva zile pe o parte a feței mai puțin expusă. Dacă vezi că ai reacții alergice, nu mai folosi produsul respectiv!

De asemenea, ar fi bine ca prima dată când încerci un produs cu vitamina C să alegi o concentrație mică. Poți începe cu produse cu o concentrație de 5-10%. Ulterior, dacă vezi că tenului tău îi priește acest ingredient, poți încerca și concentrații mai mari.

Nu uita de SPF! Atunci când folosești produse cu vitamina C este indicat să folosești și SPF. SPF-ul este cel care potențează efectele vitaminei C. Iar SPF-ul oricum nu ar trebui să lipsească din rutina zilnică de îngrijire a tenului. Dar despre importanța sa vom discuta în alt articol.

De ce să folosim vitamina C și în rutina de skincare

Unele persoane cred că este suficient să consumăm vitamina C pentru ca aceasta să aibă beneficii și asupra pielii noastre. Însă, la fel ca în cazul hidratării, lucrurile nu stau tocmai așa. Este important să bem suficientă apă pentru ca organismul să fie hidratat din interior. Totuși, pielea trebuie ajutată și cu alte produse pentru a ajunge la hidratarea de care are nevoie.

La fel se întâmplă și cu vitamina C. Este important să o și consumăm. Însă, dacă vrem să ne bucurăm de beneficiile ei maxime și la nivelul tenului, e nevoie și de altceva. De aceea ar trebui să introducem produse cu vitamina C în rutina noastră de skincare. În felul acesta, tenul nostru se poate bucura din plin de proprietățile acestei vitamine.

De ce să ținem cont când alegem produse cu vitamina C

Produsele pe bază de vitamina C pot fi foarte benefice tenului, dar pentru asta e important să și alegem corect. În primul rând, după cum am mai spus, e important să nu fim alergici la vitamina C. Această regulă se aplică, însă, oricărui produs/ingredient nou pe care vrem să îl introducem în rutină.

Apoi este foarte important și ce produse alegem. Produsele ar trebui să aibă o formulă stabilă, să nu oxideze vitamina C pe fața noastră. Din această perspectivă, vă recomandăm să alegeți produse deja testate de la branduri serioase. De exemplu, serumurile cu vitamina C de la Kiehls, ACM, Sesderma sunt câteva din cele ok de folosit. Desigur că sunt mai multe branduri cu produse cu vitamina C care merită banii voștri. Acestea au fost doar câteva exemple pentru a vă putea ghida.

Un ultim lucru de care ar trebui să ținem cont când vine vorba de vitamina C este nevoia noastră. Vitamina C este, în general, un produs care nu dăunează tenului. Însă, dacă tenul nostru nu se luptă cu hiperpigmentarea sau apariția ridurilor, nu este necesar să folosim o concentrație mare. De aceea este important să ne ascultăm și tenul atunci când alegem produsele pentru rutina noastră de îngrijire. Până la urmă el ne va arăta singur de ce are și nu nevoie atât timp cât noi știm să îl ascultăm.

Te-ar mai putea interesa și...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *