Skincare

5 Sfaturi pentru un ten sănătos

Un ten sănătos ne oferă mai multă încredere în noi și sunt sigură că toți vrem asta. Însă, oricât ne-am dori, tenul nostru nu poate rămâne sănătos tot timpul dacă nu îl ajutăm și noi. Tocmai de aceea am ales 5 sfaturi pentru un ten sănătos pe care le consider esențiale. Desigur, un ten sănătos presupune multă grijă și atenție, însă aceste cinci aspecte pot face diferența.

Folosește SPF

SPF-ul a devenit un subiect tot mai dezbătut în ultima perioadă. Sunt persoane care consideră ca trebuie folosit indiferent de anotimp și vremea de afară. Sunt persoane care consideră ca trebuie folosit doar vara. Și, de asemenea, mai sunt persoanele care nu îl folosesc niciodată. Sper însă ca după ce vei citi acest articol tu să faci parte din prima categorie.

Ce este important să știi e că SPF-ul nu blochează razele de soare in totalitate. Însă, cu ajutorul lui, ele ajung în piele într-un grad mai scăzut. De asemenea, poate ai observat și tu că în ultima vreme, din cauza subțierii stratului de ozon, resimțim razele solare ca fiind mult mai puternice. Asta pentru că suntem mult mai expuși radiației solare. Acest fapt crește și riscul arderii pielii.

Razele UV se împart în trei categorii: UVA, UVB și UVC. Despre razele UVC nu vom vorbi pentru că ele nu ajung să ne afecteze (încă). Razele UVA și UVB sunt însă resimțite de pielea noastră.  Cele UVB sunt cele care provoacă cancerul de piele. Razele UVA pot provoca și cancer, însă sunt cunoscute pentru că sunt responsabile cu îmbătrânirea prematură a pielii, ridurile, petele hiperpigmentare, reducerea elasticității pielii. Așadar, aceste raze pot provoca multe daune la nivelul pielii noastre.

Tocmai de aceea este important să folosim SPF zilnic, pentru a ne proteja. Iar dacă te gândești că în zilele în care stai în casă nu ar trebui folosit, am o veste proastă pentru tine. Razele UVA pătrund și prin geam. Astfel, ele te pot afecta chiar și atunci când alegi să nu părăsești casa. De asemenea, nici în zilele înnorate nu trebuie neglijat SPF-ul. Deși nu ne dăm seama, razele ajung la pielea noastra chiar și prin nori. Așa că SPF-ul trebuie folosit indiferent de anotimp sau vremea de afară. În anotimpul rece putem folosi, totuși, un SPF 30, față de SPF 50, care este recomandat pe timpul verii.

Știu că multora dintre noi le place bronzul, însă mai bine folosești un autobronzant decât să îți arzi pielea. Pentru că asta este bronzul – pielea se arde pentru a se proteja împotriva soarelui. Și cred că un ten cu aspect sănătos și tânăr pentru cât mai mult timp e mai important decât un ten ars de soare.

Folosește SPF

Curăță tenul dimineața și seara

Da, curățarea tenului este foarte importantă. Indiferent cât de obosită ai fi seara, nu ar trebui să sari peste acest pas. La fel și dimineața. Și o să îți spun și de ce. În primul rând, toate impuritățile care se adună în timpul zilei pe ten pătrund în piele. De aici se pot forma coșuri și, ulterior, se poate ajunge chiar la acnee. Cu atât mai mult dacă folosești machiaj peste zi. Nu merge niciodată la somn fără să te demachezi! Desigur, asta dacă nu vrei un ten plin de coșuri și cu aspect neîngrijit.

Curățarea tenului dimineața este și ea importantă pentru că, la fel ca ziua, tenul poate aduna impurități în timpul nopții. Totodată, tenul mixt sau gras secretă sebum în exces, care trebuie îndepărtat. În plus, nu cred că îți dorești să aplici machiajul pe un ten care nu este curățat înainte.

Hidratează-te

Hidratarea este și ea esențială și nu numai pentru ten, ci și pentru organism, în general. De aceea se și recomandă consumarea a cel puțin 2L de apă pe zi. Desigur, atunci când vorbim de ten, nu e suficient doar să bem apă. Însă degeaba folosim tot felul de creme și seruri hidratante dacă organismul nostru nu este hidratat suficient.

Așa că pentru un ten sănătos, hidratat, trebuie să începem cu un consum suficient de apă. Apoi, ar trebui să continuăm cu hidratarea din exterior. Aici avem foarte multe opțiuni. Pornind de la cremele hidratante și până la misturile și măștile faciale, toate ne ajută să ne păstrăm tenul hidratat. Și să știi că tenul are nevoie de hidratare indiferent de anotimp. Vara, când soarele este puternic, tenul are nevoie de hidratare și pentru a se calma și echilibra. Iar în anotimpul rece, din cauza vântului și a temperaturilor scăzute, tenul are tendința să devină mai uscat decât de obicei. Așadar, este bine să nu neglijăm nici acest aspect când încercăm să ne ajutăm tenul să rămână sănătos.

Hidratează-te

Lasă-ți fața în pace

Știi momentul acela irezistibil când îți apare un coș pe față și nu îți vine să pleci din fața oglinzii până nu scapi de el? Da, cu toții îl știm. Însă coșurile trebuie lăsate în pace. Altfel, tot ceea ce facem este să ne alegem cu niște semne și cicatrici „de toată frumusețea”. În plus, în unele cazuri, nu facem decât să inflamăm acele coșuri.

Ca să scapi de acest obicei poți încerca să folosești acei plasturi pentru coșuri care se găsesc acum în comerț. De asemenea, ai putea încerca să nu stai cu fața aproape lipită de oglindă. Vei observa că dacă stai la 1m în fața oglinzii nu vei observa toate micile imperfecțiuni. Astfel, vei evita să mai încerci să scapi de ele. Iar dacă ai probleme cu coșurile, să știi că faptul că nu le lași în pace nu rezolvă problema. Cel mai bine e să îți adaptezi rutina de skincare problemelor tenului tău. Așa vei reuși să scapi de coșuri fără să îți mai chinui fața.

Mergi la dermatolog

Și nu în ultimul rând, mergi la dermatolog. Chiar dacă ni se pare că tenul nostru arată bine, nu strică, uneori, să îi facem o vizită dermatologului. Putem constata că, de fapt, tenul nostru are anumite probleme pe care nu le sesizăm cu ochiul liber.

De asemenea, e musai să mergem la dermatolog  atunci când tenul nostru are probleme vizibile. Fie că vorbim de pete, coșuri în exces (și dureroase), descuamare, înroșire, nu ne tratăm niciodată acasă! Și în niciun caz nu ne tratăm pe internet. E important să știm că o problemă a tenului poate avea multiple cauze. Iar pentru a o tratat, trebuie identificate întâi cauzele. Așa că tratamentul pe care l-a folosit X împotriva acneii poate să nu funcționeze și la tine. De aceea, în cazul problemelor cu tenul, trebuie neapărat să mergem la dermatolog. Pe lângă faptul că primim un diagnostic și un tratament corect, nici nu riscăm să ne distrugem tenul testând tot felul de produse recomandate de X sau de Y.

Așadar, deși ar mai fi multe de zis la capitolul sfaturi, ma rezum la acestea cinci, care sper să îți fie utile. Nu uita să verifici și magazinul nostru online dacă ești în căutarea unor măști faciale.

Te-ar mai putea interesa și...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *