Skincare

Ce ar trebui să conțină rutina ta de skincare?

Te-ai întrebat vreodată ce ar trebui să conțină rutina ta de skincare? Vedem mereu reclame la tot felul de produse de skincare, de la cleansere la diverse creme, dar ce ar trebui să conțină rutina noastră pentru a fi completă? Este de ajuns să ne curățăm tenul și să folosim o cremă sau mai trebuie să folosim și alte produse?

Cleanser-ul

Tenul trebuie curățat atât dimineața, cât și seara, așa că produsele de curățare cu siguranță nu trebuie să lipsească din rutină. Dacă folosești machiaj pe timpul zilei, poți alege să îl îndepărtezi cu o apă micelară, pe care, ulterior, o clătești. Apoi, poți folosi un cleanser potrivit tipului tău de ten.

Fie că alegi un cleanser gel, spumă sau pe bază de ulei, important este să fie potrivit pentru tenul tău. Cleanserele spumă sunt, de regulă, bune mai ales pentru tenul mixt/gras sau predispus la acnee. Cleanserele gel, în schimb, sunt mai blânde, fiind potrivite tenului uscat sau sensibil. În ceea ce privește cleanserele pe bază de ulei, acestea sunt potrivite tuturor tipurilor de ten. Da, chiar și tenului gras, pentru că se consideră ca uleiul dizolvă uleiul.

După ce clătești și cleanser-ul, pentru o curățare mai profundă, poți folosi și un toner. Toner-ul nu este neapărat un produs obligatoriu în rutină, însă poate fi foarte util dacă îți dorești un plus de curățare sau calmare (depinde de ce tip de toner alegi în cazul acesta). De asemenea, toner-ul poate fi folosit pentru un aspect mai redus al porilor. De aceea, tonerele sunt potrivite mai ales pentru tenul mixt/gras sau predispus la acnee.

Serumul

După ce aplicăm cleanser-ul și, eventual, un toner, ar trebui să alegem un ser pentru nevoile tenului nostru. Avantajul serumurilor constă în faptul că au molecule mai mici și penetrează mai bine pielea, în comparație cu cremele. Cu alte cuvinte, serumurile sunt soluții mai concentrare care pot fi folosite în funcție de nevoile tenului. De exemplu, dacă tenul tău are nevoie de hidratare, poți folosi un ser cu acid hialuronic. Dacă te confrunți cu un ten tern, fără strălucire, poți folosi un ser cu vitamina C.

Serumurile au o concentrație ridicată de ingrediente active, precum: antioxidanți, vitamine, peptide și asa mai departe. Astfel, ele pot fi folosite pentru a trata diferite probleme ale tenului, de la riduri până la pete hiperpigmentare.

Masca cu trandafiri de pe Five Glam

Crema de față

Crema de față nu trebuie nici ea să lipsească din rutina de îngrijire a tenului. Rolul ei este acela de a hidrata și de a menține elasticitatea straturilor superioare ale pielii. În felul acesta, pielea rămâne sănătoasă, iar bariera de protecție reușește să funcționeze în parametri normali.

În privința ingredientelor cremelor de față există trei categorii: umectanți, ocluzivi, și emolienți. Umectanții ajută la menținerea nivelului de hidratare a pielii. Ei pot, de asemenea, să îmbunătățească (temporar) aspectul liniilor fine și al ridurilor, făcând pielea să arate mai plină. Printre umectanți se numără: acidul hialuronic, glicerina, hexanediol, glicol butilic. Cremele bogate în umectanți au o textură mai ușoară și sunt perfecte vara. Agenții ocluzivi creează o barieră de protecție și previn pierderea de apă din straturile superioare ale pielii. Aceștia au o textură mai grasă și sunt potriviți pentru tenul uscat și foarte uscat. În niciun caz nu sunt recomandați pentru tenul mixt/gras sau expus la acnee. Ocluzivii conțin lecitină, dimeticonă, parafină, unt de cocos, unt de shea, propilen glicol. Emolienții se ocupă cu înlocuirea lipidelor pielii și umplerea golurilor dintre celulele pielii. Emolienții includ dimeticonă, ceramide, glicol caprilil.

Multe creme conțin de fapt o combinație de umectanți, ocluzivi și emolienți. Important de reținut este că, dacă tenul tău e uscat, ar trebui să alegi o cremă bogată în ocluzivi și emolienți. Pe de altă parte, dacă ai un ten mixt/gras, ar trebui să alegi o cremă bogată în umectanți.

Crema de ochi

Pielea din jurul ochilor este mai subțire și mai delicată față de cea de pe restul feței. Așadar, are nevoie de o îngrijire suplimentară. Multe creme faciale sunt sigure de folosit și pentru zona ochilor. Există, însă, anumite creme care necesită evitarea zonei ochilor, cum sunt cele pentru acnee sau pentru ten gras. Aceste creme pot irita pielea din jurul ochilor. În cazul acesta, ar trebui să avem o cremă separată specială pentru această zonă.

Trebuie să știi, totuși, că nicio cremă de ochi nu te va scăpa de pungile de sub ochi sau cearcănele adânci. Pielea din jurul ochilor este foarte vulnerabilă la radiațiile solare, așa că e important să folosești SPF și în această zonă. De asemenea, ai grijă când aplici crema! Aplicarea se face întotdeauna cu inelarul, prin mișcări fine, fără să frecăm.

SPF-ul

SPF-ul nu ar trebui să lipsească din rutina de skincare de dimineață. După cum am spus și în alte articole, SPF-ul trebuie folosit indiferent de anotimp și de vremea de afară. Acesta se folosește dimineața și se poate reaplica pe timpul zilei la interval de 3-4 ore. Totodată, trebuie să reții că SPF-ul este ultimul pas din rutina de îngrijire. În ceea ce privește cantitatea, ar trebui aplicat pe față, gât și decolteu SPF cât lungimea degetului arătător.

Alte produse

Acum că ai aflat ce ar trebui să conțină rutina ta de skincare standard, să vedem ce alte produse mai poți folosi pentru un ten cât mai sănătos. Există anumite produse care nu necesită o folosire zilnică. Printre acestea se numără produsele cu rol exfoliant, mist-urile faciale și, desigur, măștile faciale.

Dacă vorbim de produsele exfoliante, acestea sunt în special recomandate persoanelor cu ten mixt/gras. Ajută la îndepărtarea sebumului și a celulelor moarte și pot fi folosite o dată sau de două ori pe săptămână. O folosire mai frecventă poate sensibiliza tenul.

Mist-urile faciale pot fi folosite zilnic, dar nu e neapărat obligatoriu. Și în cazul mist-urilor avem diverse categorii: pentru hidratare, pentru sebum, pentru revitalizare. În funcție de nevoile tenului tău, îți poți alege mist-ul potrivit pe care să îl folosești de câte ori simți nevoia. Spre deosebire de alte produse, mist-urile pot fi folosite chiar și de mai multe ori pe zi.

Despre măștile faciale am mai vorbit și în alte articole. Și acestea sunt recomandate o dată sau de două ori pe săptămână. Totodată, e bine de știut că dacă folosești măști pentru nevoi diferite, poți folosi chiar două într-o zi. De exemplu, poți folosi o mască pentru purifiere și apoi una pentru hidratare sau luminozitate.

Iar dacă nu știi unde găsești măști pentru nevoile tenului tău, intră pe Five Glam! Acolo vei găsi măști faciale coreene pentru toate nevoile tenului.

Pe data viitoare!

Te-ar mai putea interesa și...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *