Skincare

Cauzele îmbătrânirii tenului

Odată cu înaintarea în vârstă, semnele îmbătrânirii sunt vizibile și la nivelul pielii noastre. Acest lucru a fost și cel care a dus la dezvoltarea produselor anti-aging. Astfel, în prezent, poți găsi pe piață o gamă largă de produse cu efect anti-aging. Dar, totuși, cum ajungem să avem nevoie de acele produse? Care sunt cauzele îmbătrânirii tenului nostru? Și putem amâna oare acest proces?

Semne ale îmbătrânirii tenului

Cu trecerea timpului, celulele din pielea noastră nu se mai refac atât de des. Astfel, bariera protectoare a pielii începe să fie din ce în ce mai slăbită. Totodată, scade și producția de sebum a pielii. Pielea în sine devine mai slăbită din cauza reducerii producției de colagen, elastină și acid hialuronic. Este cunoscut faptul că, după vârsta de 20 de ani, producția de colagen a pielii scade cu 1% pe an.

Din exterior, această îmbătrânire a pielii devine vizibilă prin riduri, linii fine și un ten mai uscat. De asemenea, petele pigmentare devin și ele mai proeminente odată cu îmbătrânirea tenului. În plus, pielea începe să se lase, deoarece își pierde din susținere.

Cauzele îmbătrânirii tenului

Îmbătrânirea tenului are la bază diverși factori. Dintre aceștia, pe unii îi putem controla, însă alții nu mai depind de noi. Să vedem însă care sunt factorii ce duc la îmbătrânirea tenului și pot fi controlați.

Fumatul este unul din factorii care cauzează îmbătrânirea tenului nostru. Toxinele care se află în țigări pot duce la un ten uscat, cu riduri. Așadar, dacă te numeri printre persoanele care fumează, ai grijă ca tenul tău să nu sufere de o îmbătrânire prematură.

Expunerea la soare ne afectează și ea pielea. Oricât ne-ar plăcea să stam la soare și să ne bronzăm, trebuie să știm și la ce consecințe ne expunem: riduri, pigmentare, pete, reducerea elasticității pielii.

Stilul nostru de viață joacă, de asemenea, un rol important pentru felul în care arată tenul nostru. Astfel, un stil de viață haotic, cu o dietă bogată în zahăr și carbohidrați, cu alcool în exces, cu un program de somn dezorganizat nu face decât să accelereze îmbătrânirea pielii.

Printre factorii care duc la îmbătrânirea tenului și pe care nu îi putem controla se numără: schimbările hormonale, scurtarea telomerilor și leziunile mitocondriale.

Schimbările hormonale pot contribui și ele la procesul de îmbătrânire a pielii noastre. După menopauză scade nivelul de estrogen din organism. Iar această scădere pare să aibă legătură cu reducerea elasticității și nivelului de hidratare din piele.

Telomerii se găsesc la capetele cromozomilor și de fiecare dată când o celulă se divide, telomerii ei se scurtează. Când telomerii devin prea scurți, celula nu se mai poate divide și fie devine inactivă, fie moare.

Mitocondria este cea care oferă energie celulei, însă procesul prin care ea generează energie poate să o deterioreze cu timpul. Astfel, se ajunge la îmbătrânirea pielii.

Cum afectează razele UV tenul

Spuneam mai sus că razele UV reprezintă unul din factorii care contribuie la îmbătrânirea pielii noastre. Acum vreau să îți explic mai exact cum se întâmplă acest proces pentru a înțelege mai bine de ce trebuie evitată expunerea la soare.

Într-un articol anterior am mai  vorbit despre tipurile de raze UV și cum acționează fiecare. Important de știut este faptul că proporția de raze UVA este mai mare decât cea de raze UVB. De asemenea, razele UVA sunt cele care pot trece prin nori sau prin sticlă. De aceea e bine să folosești SPF chiar dacă e înnorat afară sau stai în casă.

Proporția de raze UVA care ajunge pe pământ este relativ constantă de-a lungul anului. În ceea ce privește razele UVB, proporția variază. Astfel, vara proporția de raze UVB care ajunge la noi este mai mare decât în sezonul rece și înnorat.

Nu uita! Razele UVB ajung în straturile superioare ale pielii. Ele sunt cele care cauzează roșeața pielii și arsurile solare. Razele UVA pătrund însă mai adânc în piele și afectează straturile mai de jos. Așadar, razele UVB cauzează arsurile, iar razele UVA cauzează îmbătrânirea pielii.

Dar cum provoacă, mai exact, aceste raze îmbătrânirea tenului? Simplu! Razele UV duc la crearea radicalilor liberi, care sunt nocivi pentru celulele pielii. În plus, s-a dovedit faptul că razele UV activează anumite enzime care distrug colagenul și structura de susținere a pielii. Astfel, pielea începe să se lase și să capete riduri. Aceste riduri au și capacitatea de a opri producția de colagen.

Cum poți preveni îmbătrânirea tenului

Acum că am vorbit de cauzele îmbătrânirii tenului, să vorbim și despre cum putem amânca acest proces. Îmbătrânirea tenului nu este un proces reversibil. Totuși, aceasta poate fi prevenită dacă avem grijă din timp de pielea noastră.

Folosește SPF! SPF-ul este una dintre cele mai bune arme în lupta cu îmbătrânirea tenului. Deoarece cauza principală care provoacă îmbătrânirea este expunerea la soare, cea mai bună metodă de a o combate este SPF-ul. Așa că nu ezita să folosești SPF în fiecare zi a anului indiferent de vremea de afară sau anotimp!

Curăță tenul atât dimineața, cât și seara! Este foarte important să acorzi o atenție sporită rutinei de îngrijire a tenului tău. Iar curățarea tenului dimineața și seara te poate scuti de multe probleme, inclusiv de o îmbătrânire prematură. Este bine să nu lași particule de praf și microbi să se acumuleze pe pielea ta dacă vrei un ten tânăr cât mai mult timp.

Hidratează-te! Am mai spus asta și în alt articol, dar hidratarea chiar e importantă. Altfel, riști ca ridurile să își facă apariția mult mai devreme pe tenul tău.

Renunță la fumat! Dacă fumatul face parte din activitatea ta zilnică, renunță cât mai repede la el! Cu cât renunți mai repede, cu atât pielea ta va începe să se regenereze mai repede. Toxinele la care îți expui pielea fumând nu fac altceva decât să o îmbătrânească. Așadar, pentru un ten mai tânăr și mai revitalizat renunță cât mai repede la țigări!

Iar pentru un plus de îngrijire pentru pielea ta te aștepăm în magazinul nostru online. Acolo vei găsi o varietate de măști faciale cu care să îți răsfeți tenul. Comandă-le pe cele potrivite ție și lasă-ne feedback după ce le folosești!

Pe data viitoare!

Te-ar mai putea interesa și...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *