Skincare

Ce este colagenul?

În ultimii ani colagenul a devenit tot mai popular atât printre suplimente, cât și ca ingredient în produsele de skincare. Probabil ai văzut și tu multe produse pe bază de colagen care promit că redau pielii fermitatea și elasticitatea. Dar ce este colagenul și de ce este atât de important?

Ce este colagenul?

Să începem cu motivul pentru care ai ales să citești acest articol. Ce este colagenul? Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul nostru. Este unul din principalele elemente care asigură structura oaselor, pielii, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Te poți gândi la el ca la un lipici, care ține toate aceste componente unite. În plus, tot el este cel care ajută la înlocuirea celulelor moarte din piele.

Încă de acum câteva secole femeile din China au început să privească colagenul ca o fântână a tinereții. Astfel, ele consumau în mod obișnuit alimente precum picioare de porc, aripioare de rechin și piele de măgar, în speranța că își vor păstra pielea netedă și articulațiile în formă. În SUA colagenul a devenit popular în anii 1980 sub forma unui injectabil scump. Acesta avea rolul de a reda femeilor buze mai pline și de a le reduce ridurile.

Există peste 20 de tipuri de colagen, însă cele mai întâlnite și mai abundente sunt:

  • Primul tip (I) – tendoane, piele, oase, cartilagii, țesutul conjunctiv și dinți
  • Al doilea tip (II) – cartilagii
  • Al treilea tip (III) – mușchi, organe, artere
  • Tipul IV – lamina bazală
  • Tipul V – matricea osoasă, cornee

Factori care reduc nivelul de colagen din organism

Acum că ai aflat deja ce este colagenul – o proteină care se găsește în mod natural în organism. De asemenea, sigur ai auzit și tu că, odată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen începe să încetinească, ceea ce, desigur, se vede și la nivelul pielii noastre. Totuși, pe lângă înaintarea în vârstă, mai sunt și alți factori care accelerează scăderea producției de colagen din organism.

Unul din acești factori este expunerea îndelungată la soare. Razele UV afectează țesuturile pielii, ajungând până la țesutul conjunctiv. Astfel, pielea noastră ajunge să producă mai puțin colagen, ceea ce duce la apariția ridurilor. De aceea, este important să folosim zilnic SPF și să evităm, pe cât posibil, expunerea la soare.

Un alt factor îl constituie fumatul. Fumatul duce la scăderea nivelului de colagen din organism, iar acest lucru se vede și la exterior. Pielea nu mai este la fel de netedă, luminoasă și „plină” ca înainte.

Excesul de zahăr afectează și el producția de colagen din corpul nostru. Zahărul interferează cu capacitatea colagenului de a se regenera. Așa că, dacă dorești să protejezi colagenul din corpul tău, evită excesul de zahăr.

Beneficii ale colagenului

Printre beneficiile colagenului se numără, în primul rând, faptul că îmbunătățește aspectul pielii. Fiind una din componentele principale ale pielii, colagenul afectează mai ales aspectul acesteia. Cum face asta? Multe studii au arătat că suplimentele sau produsele pe bază de colagen încetinesc îmbătrânirea pielii. Cu vârsta, corpul produce mai puțin colagen, ceea ce duce la uscarea pielii și apariția ridurilor. Efectul de reducere a ridurilor este asociat cu abilitatea acestor produse de a stimula producția de colagen din corp.

Un alt beneficiu îl reprezintă faptul că ajută articulațiile. Odată cu scăderea cantității de colagen din organism, se poate ajunge la dureri ale articulațiilor. Iar acest lucru este, desigur, foarte neplăcut. Suplimentele pe bază de colagen ajută la suplinirea acestei lipse din corpul nostru pentru articulații sănătoase cât mai mult timp.

Totodată, unele studii au arătat că colagenul are putea de a vindeca anumite răni. Stimulează producerea unor noi celule și poate opri chiar și sângerarea în anumite cazuri. Un motiv în plus să-l introduci în rutina ta, nu-i așa?

În plus, părul și unghiile tale vor beneficia și ele de proprietățile colagenului. Efectele suplimentelor cu colagen se pot observa și la nivelul părului și al unghiilor. Părul capătă un aspect mai plăcut și poate deveni mai puternic. Unghiile devin mai netede și se întăresc.

Suplimentele cu colagen

Deși colagenul se găsește în mod natural în organismul nostru, acesta nu îl poate regenera la nesfârșit. Tocmai de aceea avem nevoie de suplimente care să substituie această lipsă din corp.  Desigur că există și anumite alimente care conțin această proteină, însă într-o concentrație mai mică.

Suplimentele pe bază de colagen bine formulate oferă corpului tău concentrația de care are nevoie. Astfel, faptul că organismul tău produce mai puțin colagen nu se va vedea sau resimți. Te vei simți în continuare la fel de bine, iar pielea, părul și unghiile tale vor arăta impecabil. Ce este important de știut în cazul în care te hotărăști să iei suplimente pe bază de colagen este faptul că vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului. Așadar, fie alegi un supliment cu colagen care conține și vitamina C, fie iei separat și vitamina C. Altfel, e posibil ca suplimentul cu colagen să nu obții efectul dorit de la acel supliment.

Iar dacă te întrebi când ar trebui să începi să folosești astfel de produse, asta depinde de corpul tău. Unele femei au nevoie de la 25 de ani, altele abia de la 35. Înainte de vârsta de 25 de ani e, totuși, puțin probabil să ai nevoie.

Produse de skincare cu colagen

Cea mai abundentă proteină din pielea noastră este colagenul. De aceea e de la sine înțeles de ce lipsa lui se vede mai ales la nivelul pielii. Și, deși multe studii au arătat că cea mai eficientă metodă de a substitui lipsa de colagen este prin suplimente, nici produsele de skincare pe bază de colagen nu sunt de neglijat. Joacă și ele un rol important în redarea elasticității pielii. Totodată, oferă pielii un aspect mai hidratat și elastic, estompând liniile fine și reducând ridurile.

În materie de produse de skincare cu colagen, piața este foarte generoasă. Astfel că există o gamă variată de produse pe bază de colagen (sau colagen combinat cu alte substanțe). Așadar, vei putea găsi creme, fiole, măști faciale care au ca ingredient principal colagenul. Important este să alegi produsul care ți se potrivește ție cel mai bine și să îl folosești cu regularitate. Atât în cazul suplimentelor, cât și în al produselor este important să fii consecventă. Altfel, e foarte posibil să nu vezi niciun efect.

Iar dacă ești în căutare de măști cu colagen, să știi că pe Five Glam găsești mai multe variante. Alege-o pe cea care ți se pare mai potrivită. Sau încearcă-le pe toate și spune-ne care își place mai mult!

Pe data viitoare!

Te-ar mai putea interesa și...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *