Skincare

SPF-ul, cel mai bun prieten al unei fete

…dar și al tenului tău! Nu există persoană care să nu fi auzit de SPF, mai ales că este un subiect atât de controversat. Dacă încă nu ți-ai format o părere despre SPF, îți garantăm că acest articol îți va răspunde la multe întrebări, unele pe care nici măcar nu știai că le ai. Tot acum vei afla și cum a ajuns SPF-ul, cel mai bun prieten al unei fete.

Ce înseamnă SPF?

SPF în sus, SPF în jos – de când a apărut acest misterios personaj, întregul domeniu cosmetic pare că s-a schimbat. SPF-ul (factorul de protecție solară) este tocmai arma secretă a tenului tău, fiind cel care măsoară nivelul de protecție împotriva radiațiilor UVB. După cum știi, aceste radiații sunt cele care duc la apariția arsurilor solare. În cazuri mai grave, duc și la cancer de piele. Indicele acestor radiații variază în funcție de mai mulți factori. Printre ei se numără localizarea geografică, poziția soarelui, aerosoli dar și stratul de ozon. La noi în țară, radiațiile UVB sunt la ele acasă începând cu aprilie până pe la sfârșitul lunii octombrie, între orele 10.00 – 17.00.

Cum se măsoară SPF-ul?

Acum, știind că razele soarelui ne alintă tenul, dar îl pot afecta și într-un mod negativ, înțelegi necesitatea produselor cosmetice ce conțin SPF. Ce indică de fapt SPF-ul? Numărul pe care îl întâlnești scris pe produsele cosmetice îți arată cu cât timp poți prelungi expunerea la soare atunci când le folosești față de situația în care alegi să nu faci asta. Astfel, pentru expunerea zilnică este recomandat un produs cu SPF 10-15, însă expunerea îndelungată la soare cere un SPF de peste 30. Un SPF 10 îți va prelungi protecția tenului cu până la 10 ori mai mult timp și tot așa.

Ce produse cu SPF să aleg?

Și în piața românească există multe variante de produse cosmetice cu SPF. Dacă vrei să alegi ceva pentru excursia la mare, poți alege varianta cremelor cu factor de protecție solară sau chiar spray. De vei achiziționa o cremă, asigură-te că o vei aplica într-un strat generos, dar și că reaplici după câteva orele. Spray-ul este, în schimb, mai ușor de folosit și nu încarcă pielea la fel ca o cremă, dar trebuie să iei în considerare faptul că nu sunt la fel de hidratante.

În ceea ce privește îngrijirea zilnică, îți recomandăm să achiziționezi o cremă de față cu SPF pentru a asigura atât hidratarea pielii, cât și protecția zilnică necesară. Dacă nu știi ce să alegi, poți achiziționa diferite mostre pentru a vedea cum se comportă tenul tău sau poți apela la un dermatolog care îți va oferi cel mai profesional sfat cu putință.

Când aplic SPF?

SPF-ul trebuie să facă parte din rutina ta zilnică de îngrijire a tenului. Dacă nu faci deja asta, grăbește-te! Aplică dimineața, înainte de expunerea la soare, în cantitatea potrivită pentru tine, pe față, gât și decolteu. Atenție! Se folosește indiferent de anotimp, de starea vremii și indiferent dacă lucrezi de la birou sau de acasă. Razele nocive pătrund și prin geam; în plus, în fața laptop-ului suntem expuși luminii care, în timp, are efecte destul de negative asupra pielii. Singura diferență în ceea ce privește anotimpurile este chiar factorul de protecție solară – iarna putem folosi SPF10 sau SPF15, iar vara creștem până la SPF50.

SPF-ul și bronzul – prieteni sau dușmani?

Când ne gândim la vară, ne imaginăm plaja și bronzul perfect. Adevărul este însă altul, sănătatea fiind pe primul loc și crema cu SPF fiind sfântă, nelipsind din bagajul de vacanță! Nicio grijă: te vei bucura și de bronz, dar în același timp te vei proteja de razele dăunătoare. Ai grijă să aplici crema mereu, chair dacă sunt nori, vânt sau soarele pare să fie mai blând!

Care sunt greșelile frecvente când vine vorba de aplicarea SPF-ului?

Prima și cea mai frecventă greșeală este legată de momentul aplicării produsului cu SPF. De aceea, ai grijă să îl aplici dimineața, înainte de a ieși din casă și de a lua contact cu soarele, mai ales la plajă! De asemenea, reaplicarea cremei după un timp este esențială pentru protejarea eficientă. Ai grijă la data de expirare a produselor, mai ales în cazul produselor de plajă. Desi pare că le-a folosit doar puțin, termenul de valabilitate poate fi expirat. Asigură-te că folosești suficientă cremă, acoperind tot corpul. Nu uita de palme, genunchi, coate și urechi, zonele care ,,scapă” cel mai des! Dar nu neglija nici scalpul și părul – există numeroase produse care au SPF, protejându-ți podoaba capitară.

Ce se întâmplă dacă nu folosim SPF-ul?

Într-adevăr, te vei bronza și dacă nu vei folosi creme cu SPF, însă adevăratele riscuri abia apoi încep să apară. Cel mai probabil te vei arde și, vară după vară, pistruii și alunițele vor fi tot mai evidenți și pot apărea și alții noi. De asemenea, apariția ridurilor și îmbătrânirea timpurie a tenului sunt alte riscuri ce apar odată cu expunerea la soare. Cu siguranță vrei să previi aceste lucruri, nu-i așa?

De ce să folosim SPF-ul?

Vei deveni prietenă la cataramă cu SPF-ul când vei afla câte minuni face! Îți povestim doar de câteva dintre ele precum prevenirea arsurilor solare atât de dureroase, prevenirea petelor pigmentate inestetice, reducerea îmbătrânirea pielii, simțindu-ne frumoase pentru mai mult timp. Reduce și riscul apariției cancerului de piele care este cea mai mare teamă. Așadar, ai încredere în acest SPF și apelează la el zilnic pentru a-ți menține tenul tânăr și frumos!

Și pentru că la început vorbeam despre cei doi prieteni ai tenului, SPF-ul și hidratarea, te rugăm să nu uiți de niciunul dintre ele! Hidratarea joacă un rol important în aspectul tânăr și luminos al tenului. În primul rând, asigură-te că bei suficientă apă deoarece este una dintre cele mai rapide metode de a-ti hidrata corpul. Nu uita de cremele hidratante, dar și de aplicarea unei măști de față măcar o dată pe săptămână. Pe lângă efectul imediat, te poți bucura de un moment de răsfăț numai al tău, o seară de SPA la tine acasă! Aruncă o privire peste diversele noastre măști aici.

Te-ar mai putea interesa și...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *