Începutul anului vine cu o serie de noi țeluri și noi perspective în materie de schimbare a vieții. Anul 2021 este puțin diferit. După experiențele trăite în 2020, mulți dintre noi ne simțim puțin reticenți în a ne mai face speranțe, ori planuri ambițioase. Acest lucru nu este ceva care să te facă să te simți vinovat, ba chiar dimpotrivă. Ai învățat să te informezi, să te adaptezi și să acorzi o atenție sporită sănătății tale fizice și mentale. Din fericire, aceste practici îți aduc mai multe beneficii decât ai crede. Așa că noi suntem pregățiți să te îndrumăm într-un mod simplu și eficient în stabilirea unei rutine esențiale. Ce zici de o listă cu ingrediente cosmetice fără de care tenul tău ar arăta mai bine?
Pentru a-ți ușura munca, cel mai bine este să începi printr-o curățenie generală în trusa cu produse de îngrijire a tenului. O să observi că, deși la început este greu să te desprinzi de anumite elemente cheie de înfrumusețare, faptul că păstrezi doar produsele cu ingrediente curate, va aduce tenului tău acea detoxifiere bine-meritată.
Într-o industrie în care la putere sunt plasticul și produsele cu ingrediente dăunătoare, o privire mai atentă asupra a ceea ce alegem să punem pe ten, reprezintă pași mici către versiunea ta mai bună și mai conștientă.
Mai jos îți vom ilustra 10 produse și ingrediente cosmetice care ar trebui evitate.
Crema de protecție solară chimică
Începem lista de ingrediente cosmetice cu SPF-ul chimic. Deși acum câțiva ani cremele de față cu protecție solară reprezentau un simplu moft, ori produse folosite exclusiv în vacanțe la mare, acum lucrurile s-au schimbat. În ultimii ani doctorii dermatologi au început să îndemne oamenii la a folosi aceste produse și în viața de zi cu zi. De ce? După cum am amintit și într-un articol anterior , este important sa ținem cont că pielea noastră nu rămâne la fel pe parcursul trecerii timpului. Are nevoie de multă atenție pentru a împiedica îmbătrânirea timpurie și a reduce riscul de apariție a cancerului de piele.
Totuși, este esențial ca atunci când îți alegi o cremă de protecție solară, să te informezi asupra compatibilității cu pielea voastră. Nu este de ajuns să mergi într-un magazin și să te ghidezi strict dupa preț și ceea ce promite produsul pe ambalaj. E important să îți faceți temele din timp, și să înveți să compari formulele. Astfel, vei ajunge să alegi cea mai bună cremă pentru pielea ta.
Cremele de protecție chimice sunt soluțiile cu factor chimic (sintetic), ale căror ingrediente se regăsesc pe etichetă sub denumirea de oxybenzone, avobenzone, hemosalate, octisalate, octinoxate sau octocrylene. Aceste produse, spre deosebire de cele cu protecție minerală, pătrund adânc în stratul pielii. Ele acționează doar în momentul în care radiațiile UVB au intrat și ele în piele, elimindându-le ca raze infraroșii. Acest lucru înseamnă că pielea este expusă deja radiațiilor pe tot parcursul procesului.
În plus, în ceea ce privește ingredientele, cercetătorii au semnalat că substanța oxybenzone este un perturbator endocrin, putând să aibă consecințe grave asupra fertilității. Totodată, această substanță trebuie evitată și în timpul sarcinii, fiind legată de malformațiile congenitale.
Metilizotiazolinona (MI)
MI este un conservant ce se găsește preponderent în produsele pe bază de apă precum gelurile de curățare și șampoanele. Deși cantitatea în care se folosește în fabricarea produselor este mică, trebuie să ținem cont că este un alergen puternic. Așadar, poate să provoace în anumite cazuri mâncărimi, arsuri sau chiar iritații grave. Astfel, persoanelor cu pielea sensibilă le este recomandat să evite în totalitate acest ingredient.
Uleiul de cocos
Contrar așteptărilor multor persoane, uleiul de cocos nu ar trebui utilizat pe ten. Firește că fiecare dintre noi am gasit la un moment dat diverse articole pe internet în care ni se explica rolul magic al acestui ingredient. Însă în ciuda reclamei sale pozitive, cel mai potrivit loc pentru acesta este în bucătărie. Da, ai citit bine! Data viitoare când ai poftă de popcorn făcut în casă, îți recomandăm să utilizezi ulei de cocos pentru gătit. Cu siguranță papilele tale gustative se vor simți în al nouălea cer.
Revenind la miraculosul nostru ingredient, cunoscut pe scară largă drept cel mai rapid tratament pentru acneea locală, dermatologii argumentează că, de fapt, utilizarea lui agravează erupția prin faptul că astupă porii din jur. Așadar, pentru a evita eventualele iritații, ar fi mai bine să evităm folosirea lui pe ten în totalitate.
Parfumul
Deși multe persoane sunt ghidate de mirosul unui produs când îl cumpără, acest lucru poate semnala că printre ingredientele sale s-a strecurat și parfumul sintetic. Majoritatea produselor cosmetice, de altfel, conțin compoziții pe bază de parfum chimic ce dăuneaza pielii. Acest lucru poate duce atât la diverse reacții alergice, cât și la pigmentarea pielii sau erupții cutanate. Așadar, un prim pas în a-ți alege produsul cât mai curat este să verifici ingredientele de pe spate. Astfel, te asiguri că nu conține parfum sau că este într-o cantitate redusă.
Parabenii
Parabenii reprezintă conservanți derivați din petrol și folosiți în industria cosmetică, alimentară și farmaceutică. Totuși, cantitățile folosite în produsele cosmetice sunt mai mari, ceea ce poate dăuna sănătății din cauza legăturii lor cu diverse forme de cancer, dezechilibre hormonale și infertilitate. Cele mai frecvent utilizate denumiri ale lor sunt propilparaben, butilparaben, etilparaben și metilparaben.
Lauril sulfat de sodiu (SLS)
SLS este unul dintre cei mai periculoși sulfați. Fiind un agent spumant puternic, acesta este utilizat în mod special în industria auto. Asta și pentru că are proprietăți abrazive ce ajută la înlăturarea eficientă a murdăriei de pe mașini. Așadar în contact cu pielea noastră sensibilă cum se comportă? Ei bine, după cum îți poți da seama, efectele nu sunt tocmai bune. El poate provoca iritații și alergii serioase, lăsând pielea deshidratată și reducând nivelul de ceramide ale acesteia.
Acrilații
Aceste ingrediente cosmetice se regăsesc sub denumirea acrilatului de etil, metacrilat de metil și metacrilat de etil. Sunt prezenți în principal în produsele de înfrumusețare sintetice, precum genele și unghiile false. Utilizați în mod constant pot provoca alergii de contact, sau în cazuri rare, boli grave. De aceea, doctorii recomandă, fie să le eviți în totalitate, fie să reduci semnificativ folosirea lor.
Ftalații
Aceste substanțe chimice, utilizate în industria cosmetică, sunt folosite cu scopul de a crește elasticitatea plasticelor cosmetice. Ele ajută ca produsul să se lipească mai bine de piele. Prezenți atât în diverse creme, cât și în parfumuri, ftalații trebuie evitați, deoarece pot afecta glandele hormonale. Pot provoca, de asemenea, malformații congenitale.
Plumbul
Produsele cosmetice care conțin plumb pot provoca numeroase afecțiuni neurologice, precum scăderea coeficientului intelectual, lipsa concentrării sau chiar schimbări grave de comportament. În urma unui test asupra rujurilor produse de mari branduri americane s-a constatat că acest metal se regăsea în cantități semnificative. Ce este de făcut în acest caz? Dacă nu poți renunța să te dai cu ruj, poți încerca să eviți măcar să ajungă în cavitatea bucală. Cu alte cuvinte, dacă nu este ingerat, nu reprezintă un pericol grav.
Toluenul
Găsit în mod obișnuit în lacul de unghii și vopselele de păr, această substanță chimică volatilă poate fi toxică pentru sistemul imunitar. El provoacă atât iritații, cât și eczeme. Însă, nu este exclus să se ajungă și la intoxicații acute sau cronice în urma expunerii îndelungate.
Așadar, cu toate că topicul ingrediente cosmetice de evitat ar putea să se extindă, am preferat să le expunem pe cele mai importante. pentru a vă ușura în implementarea unei rutine simple și eficiente. Nu uita că poți măștile noastre faciale cu ingrediente blânde atât cu tenul cât și cu mediul înconjurător.
Sperăm ca ai găsit acest ghid util. Te invităm să ne oferi sugestii despre ce am putea dezbate în subiectele următoare.
Pe curând!