Skincare

7 mituri despre îngrijirea tenului

Când vine vorba de tenul nostru, este greu de stabilit care trucuri de îngrijire a pielii sunt benefice și care nu. Dacă te gândești că ai destule cunoștințe cu privire la produsele pe care le poți aplica pe ten, există posibilitatea să greșești. Internetul joacă un rol important în răspândirea informațiilor, însă de reținut este că oricine poate contribui la acestea. Iar din păcate, în mediul online circulă multe mituri despre îngrijirea tenului, care nu fac altceva decât să creeze confuzie. Ghidul nostru de mai jos te va ajuta să vezi adevărul din spatele lor.

Îngrijirea pielii este un ritual individualizat pentru fiecare persoană. Este necesar, deci, ca aceasta să fie personalizată, în funcție de nevoile specifice tenului. Din această cauză, nu toate sfaturile observate pe internet sunt adevărate și benefice pentru toată lumea. În paragrafele următoare, am colectat unele dintre cele mai frecvente și răspândite mituri în online.

Tenul gras nu are nevoie de hidratare

Probabil unul dintre cele mai uzuale mituri despre îngrijirea tenului este redat de lipsa nevoii de hidratare a tenului gras. Deși am menționat mai sus că pielea este diferită și fiecare se individualizează, o nevoie comună este hidratarea. Poate te gândești că nu ar avea sens să hidratezi tenul deja uleios. De ce ai mai adăuga un strat de cremă peste grăsime?

Răspunsul constă în faptul că pentru majoritatea persoanelor cu piele predispusă la îngrășare, lipsa hidratării poate să contribuie mai mult la uscarea pielii. Când aceasta începe să se usuce, pielea ta va secreta mai mult sebum pentru a contracara uscăciunea. Astfel, se începe un ciclu constant de producție a sebumului. Astfel, poate să producă acnee sau să o agraveze pe cea deja existentă.

Așadar, dacă pielea ta este grasă, recomandarea noastră este să îți achiziționezi o cremă hidratantă, potrivită pentru tipul tău de piele. Aceasta te va ajuta să nu îți înfunde porii, dar nici să nu îți lase o peliculă lucioasă pe ten.

Nu e nevoie de SPF dacă ai produse ce conțin protecție solară

Majoritatea produselor de înfrumusețare promit o protecție desăvârșită împotriva razelor UV. Sunt ele eficiente, oare? Și de această dată răspunsul este unul negativ. Protecția solară propriu-zisă, oferită de produse specifice, este esențială în rutina de îngrijire a tenului și nu trebuie înlocuită de altceva. Experții în domeniu îndeamnă la utilizarea SPF-ului 30 în anotimpul rece și a SPF-ului 50, începând din primăvară.

De ținut minte că, deși un produs are specificat pe etichetă că te protejează împotriva razelor UV, acesta trebuie să treacă procedura oficială de testare SPF. Poți arunca o privire pe articolul nostru. Acolo am dezbătut numeroase aspecte ce țin de importanța SPF-ului în rutina de îngrijire.

Ai acnee pentru că nu îți cureți tenul în fiecare zi

Cu toate că menținerea tenului curat ajută, în mod categoric, la prevenirea izbucnirii acneei, există numeroși factori care o pot provoca. De la condiții genetice sau aspecte ce țin de hormoni, acneea este un subiect ce nu trebuie neglijat. Dacă tenul tău este uleios și ești o persoană predispusă la acnee, lipsa unui ten curat îți va agrava aspectul pielii.

Dacă nu vrei să ai pori înfundați și să te confrunți ocazional cu coșuri, cel mai bine este să îi acorzi tenului tău un plus de îngrijire în fiecare zi. Cu toate acestea, acneea nu se datorează în totalitate unui ten ce nu este curățat zilnic. Așadar, îți recomandăm să faci o vizită la dermatolog. Astfel, poți depista cauzele acneei și o poți trata în mod corect.

E indicat să exfoliezi constant pielea uscată

Exfolierea poate fi un lucru bun, întrucât ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la curățarea porilor. Și, deși pare tentant să îți freci pielea cu putere pentru a scăpa de orice urmă de piele uscată sau de așa-numitele cojițe, exfolierea în exces îți poate afecta tenul. Dacă îți cureți tenul cu exfolianți duri, poți căpăta mai multe probleme decât să îl vindeci.

Încearcă exfolianți blânzi, dar nu mai mult de două ori pe săptămână. Înainte de aceasta, asigură-te că ai obținut aprobarea medicului tău dermatolog. Acesta te poate ajuta să îți creezi o rutină personalizată de îngrijire a pielii, fără a-i cauza tenului tău iritații sau răni profunde.

E de ajuns să îți cureți tenul cu șervețele demachiante

Deși curățarea machiajului ar trebui să fie primul pas al rutinei de îngrijire a tenului, acesta nu ar trebui să fie și singurul.  Poate că uneori, din cauza oboselii, ai sărit și peste îndepărtarea eficienta a machiajului. Ai ales să apelezi la o soluție mai rapidă – șervețelele demachiante. Află că acestea îndepărtează, într-adevăr, o cantitate considerabilă de bacterii, ulei și murdărie. Totuși, șervețelele lasă și o urmă de reziduuri în urmă.

Ce se întâmplă cu aceste reziduuri?  Oare nu pot fi și ele îndepărtate? Din păcate, nu. Acestea rămân în piele și contribuie la dezvoltarea acneei sau la infectarea glandelor. Așadar, curățarea adecvată a feței necesită următorii pași. Se începe prin îndepărtarea machiajului cu un produs destinat, urmat de utilizarea gelului de curățare și în final, clătirea tenului cu apă.

Măștile făcute cu ingrediente din cămară casă sunt cele mai bune

Deși este tentant să aplici pe ten numeroase amestecuri din produse – precum miere, iaurt sau lămâie – ingredientele din cămara ta nu sunt deloc destinate pielii. Ai putea crede că folosind o mască de față concepută cu ajutorul unui blender, tenul tău îți va mulțumi. Acestea nu se pot compara niciodată cu ingredientele active găsite în produsele organice. Acești compuși speciali sunt, de obicei, derivați din părți necomestibile ale plantelor. Totodată, pot conține ingrediente ca uleiul de jojoba, care aduce beneficii uluitoare pielii. Însă acest ulei nu se găsește atât de ușor într-o cămară.

Pentru a evita să îți iriți tenul, aplicând pe el diverse articole comestibile, cel mai bine este să renunți definitiv la ele. Aceste efecte adverse apar deoarece nu suntem în măsură să prelucrăm măști de îngrijire sigure în propria locuință. Așadar, de ce să riști când poți profita de profesionalismul măștilor din comerț? Poți arunca o privire asupra măștilor noastre coreene și cu siguranță le vei găsi pe cele potrivite pielii tale!

Nu trebuie să folosești produse anti-îmbătrânire dacă ești tânăr

Rutina de prevenire a îmbătrânirii tenului poate să înceapă de la vârsta de 20 de ani, atât timp cât sunt utilizate produse cu antioxidanți. Specialiștii afirmă faptul că pentru a păstra vitalitatea tenului este necesar să se asigure și un stil de viață sănătos. Astfel, în loc să aștepți până când observi primele semne de îmbătrânire, mai bine previi problemele pielii treptat. Consumul de apă în cantitate recomandată, 8 ore de somn zilnic, hidratare și protecție împotriva razelor UV sunt armele cele mai eficiente împotriva îmbătrânirii premature.


Deși nu există, la ora actuală, un produs-magic care să îți asigure tinerețe fără bătrânețe, poți doar să acorzi maximă atenție asupra efectelor îmbătrânirii pielii tale. Așadar, când observi că tenul tău își pierde din hidratare, începe să se decoloreze ori să dezvolte linii fine, nu ezita să le tratezi!

Acum că ai aflat de aceste mituri despre îngrijirea tenului, nu rămâne decât să ții cont de ele! Nu uita, ingrijirea zilnică a pielii tale este cea mai importantă!

Pe data viitoare!

Te-ar mai putea interesa și...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *